Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?Bir dönemin en popüler diyetlerinden biri olan Dukan diyeti ismini yaratıcısı pratisyen hekim ve beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan’dan alır.

Dukan diyeti 4 aşamadan oluşan, yüksek protein düşük karbonhidrat ağırlıklı, kilo vermek amacıyla uygulanan bir diyettir. Hayvansal protein ağırlıklı bir beslenme içeriğinin zorunlu olması, kilo verdirmedeki başarısına rağmen Dukan diyetini sağlık açısından tartışmalı hale getiren en önemli özelliğidir. Dünyada hala en çok uygulanan diyetler arasında olduğunu söylemek mümkün. 

Dukan Diyeti Nedir?

Dr. Pierre Dukan’ın geliştirdiği Dukan diyetinin protein açlığına getirdiği farkındalık sayesinde “aç kalmadan kilo vermek” gibi önemli bir keşif gerçekleşir. Böylece, Dukan diyeti beslenmede yeni anlayışların da ortaya çıkmasına vesile olur. 

Kilo vermek amacıyla yapılan hemen her diyet listesi, bir yanıyla Dukan diyetiyle ortaklaşır ki, o da düşük karbonhidrat ve yüksek protein ağırlıklı beslenme modelleridir. Fakat Dukan diyetinde protein kaynakları hayvansal olmak zorundadır. 

Dukan Diyetinin Aşamaları  

1) Atak Aşaması:

Diyetin bu ilk aşaması 1 hafta ile 10 gün arasında uygulanır. Vücuda yüksek oranda protein yüklemesi yapılır, bir tür protein saldırısı gibi düşünebilirsiniz. 

Her türlü yağsız kırmızı et, derisinden ayrılmış kümes hayvanları eti, balık, yağsız süt, peynir ve yoğurt, haşlanmış yumurta gibi hayvansal gıdalar sınırsız tüketilir. Buna ek olarak atak aşamasında her gün 1,5 yemek kaşığı yulaf yemek zorunludur. Yulaf, kaslara giden protein miktarını artırır. Günde en az 6 bardak su içmek, atak aşamasının bir diğer zorunluluğudur. 

Atak aşaması boyunca herhangi başka bir besin alınmaz. Yeşillik, sebze ve meyve tüketilmez. 

2) Seyir Aşaması:

Uzun bir diyet sürecinin başlangıcıdır. Beden, atak aşamasında gerçekleştirilen protein saldırısı sayesinde kilo verme seyrine geçmiş durumdadır. Hızlı bir, kilo verme odaklı diyet dönemi olarak tecrübe edilir. Diğer ilerledikçe kilo verme yavaşlar. 

Yağsız hayvansal protein tüketmeye devam edilir fakat her hafta yeşillikler ve sebzeler diyet listesine dahil edilir. Mısır, patates gibi nişasta içeriği yüksek sebzeler Dukan diyetinde kesinlikle tüketilmez. Yulaf, bu aşamada da aynı şekilde zorunlu alınması gereken temel besindir. 

Dukan diyetinde de beslenme planı haftalık olarak, aşağıdaki kriterlere göre, kişiye özel hazırlanır:

  • Cinsiyet, yaş, boy-kilo oranı, yağ-kas oranı gibi ölçütlere bağlı olarak kilo fazlası hesaplanır.  
  • Verilmesi hedeflenen kiloya göre diyetin süresi belirlenir. 
  • Her hafta değişen, kişiye özel diyet listesi takip edilir. 

3) Güçlendirme Aşaması:

Kilo verme süreci tamamlandıktan sonraki aşamadır. Her 1 kilo için 5 günlük güçlendirme diyeti uygulanır. Kilo verme durmuştur. Güçlendirme aşamasının ilerleyen haftalarında düşük porsiyonlarda meyve tüketmeye başlanır ve belli aralıklarla ödül menüler beslenmeye dahil edilir. 

Güçlendirme aşaması da aynı şekilde protein ağırlıklı beslenmeye devam edilen süreçtir. Yeşillikler ve sebzeler öğünlere eşlik eder. Günde 2 kaşık yulaf, bu aşamada da diyetin olmazsa olmazıdır.  

4) Koruma Aşaması:

Bu aşamaya kadar Dukan diyeti artık genel beslenme alışkanlığı haline gelmiş olur ve bundan sonra da bu şekilde beslenilmesi önerilmektedir. Yulaf, beslenmenin değişmez bir unsuru olarak her gün düzenli bir şekilde tüketilmeye devam edilir. Haftada bir gün yüksek oranda proteine, sadece yulafla eşlik edilir. 

Günde en az 20 dakika yürümek ve 6 bardak su içmek, hayat boyu korunması gereken alışkanlıklar olarak Dukan diyetinin son aşamasında önemle vurgulanır. 

Dukan Diyeti Zararlı Mı?

Dukan diyeti vücuda gerekli olan karbonhidrat ve yağ gibi temel besinleri çok keskin bir şekilde elimine ettiği için uzun vadede sağlığa zarar verme ihtimali yüksek bir diyet türüdür. 

Dukan Diyeti İşe Yarıyor Mu?

Dukan, kuralları sert bir diyet planı olduğu için yarıda bırakılması ile ünlüdür. Yine de kilo vermeyi sağladığını söylemek mümkün. Sürdürülebilirliği bakımından işe yarayıp yaramadığı, beslenme uzmanları arasında tartışmalı bir konudur. 

Dukan Diyeti Kaç Öğünden Oluşur?

Dukan diyeti sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 öğünden oluşur. 

Dukan Diyeti ile Haftada Kaç Kilo Verilir?

Diyetin ilk aşamasında kişiden kişiye göre değişen şiddetli bir kilo kaybı yaşanır. İkinci aşamadan itibaren haftada 2-3 kilo vermek mümkündür. 

 

Pınar Demirkaya
Latest posts by Pınar Demirkaya (see all)

Dukan Diyeti

4 Replies to “Dukan Diyeti”

  1. Merhaba ben daha önce fitness dergisi dukan diyeti yazılarını da okumuştum. burada yazılanlarla birebir aynı diyeti uyguladım ancak kilom aynı kaldı. tavsiyeniz nedir?

    1. Didem Hanım selamlar, her bünyenin dinamikleri farklıdır. Özellikle diyet konularında öncelikle bedeni tanımalıyız. Her diyet her beden için uygun değildir. Kişiye özel danışmanlık almanızı tavsiye ediyorum.

  2. Yasemin dora 1 yıl ago

    Merhaba 2015 yılında dukan diyeti ile 3 ayda 75 kilodan 55 kiloya düşmüştüm. Fakat yaşam faktörleri vs hastalık derken şuan 75 kiloya geri geldim ve dukana bir türlü başlayamıyorum sonucunu biliyorum ama günümüzdeki proteinlerden mi nedir aynı oranda düşüd yaşamıyor irademede sahip olamıyorum bu konuda bir tavsıyeniz var mı

    1. Merhaba. Beslenme ve danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. (0536 977 7520)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir