Vejetaryenler İçin Zayıflama (Kilo Verme)

Vejetaryen beslenme sağlık açısından iyi bir beslenme modeli olmasına karşılık rafine karbonhidrat ağırlıklı hale geldiğinde kilo almanıza neden olabilir.

Bitkisel gıda odaklı olması sebebiyle vejetaryen beslenme birçok hastalığın tedavisinde ya da önlenmesinde önerilen, sağlıklı bir diyet türüdür. Fakat aynı zamanda düşük proteinli yüksek karbonhidratlı bir beslenme modeline dönüşmeye çok müsait bir yapısı olduğu için vejetaryen beslenme, kilo almaya neden olabilir.

Vejetaryen diyet uygulamak her zaman sağlıklı beslenme anlamına gelmez. Yeme bozukluğu, kilo kontrol sorunu, bel bölgesinde kalınlaşma gibi durumlar söz konusu ise, paketli gıdalarla besleniyorsanız, vejetaryen ama sağlıksız bir beslenme uyguluyor olabilirsiniz.

Vejetaryenler için zayıflama programının amacı bu bitkisel beslenme dünyasında protein ve karbonhidrat dengesini oluşturmaktır. İdeal kilonuza, beslenme seçiminizden feragat etmeden de ulaşmanızın mümkün olduğunu birlikte tecrübe edeceğiz.

Takip

Haftalık olarak yüz yüze veya online süreç değerlendirmesi.

Besin Öğeleri

Vejetaryen beslenme sonucu vücudun almadığı besin öğelerinin diğer besinlerle takviye edilmesi

Ölçüm

Haftalık olarak tartı ve mezura ölçümlerinizin değerlendirilmesi.

Tahlil

Güncel kan tahlillerinizin değerlendirilmesi.

Vejetaryen Diyet (Zayıflama) Nedir?

Bitkisel beslenme olarak tanımlayabileceğimiz vejetaryen beslenme; sebze, meyve, baklagil, tahıl, tohum ve kabuklu yemişler gibi tamamen topraktan gelenlerle beslendiğimiz, aslında insan evladı için ideal beslenme diyebileceğimiz, bir tür sağlıklı beslenme diyetidir.

Et, balık, kümes hayvanları ve süt, yumurta, peynir gibi kaynağı bu hayvanlar olan gıdaların tüketilmediği bir beslenme türüdür ve farklı vejetaryen beslenme tipleri vardır.

Lakto Ovo Vejetaryen Beslenme

Yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketildiği, et, balık ve kümes hayvanlarının eti ve bunlardan üretilmiş işlenmiş et ürünlerinin tüketilmediği vejetaryen beslenme tipidir.

Lakto Vejetaryen Beslenme

Sadece süt ve süt ürünlerinin tüketildiği vejetaryen beslenme tipidir. Yumurta, et, balık, kümes hayvanları ve bunların etinden üretilen işlenmiş et ürünleri tüketilmez.

Ovo Vejetaryen Beslenme

Yumurta tüketilir, süt ve süt ürünleri, et, balık, kümes hayvanları ve bunların etinden üretilen işlenmiş et ürünleri tüketilmez.

Pesketeryan Beslenme

Sadece balık ve deniz mahsülleri tüketen, bunun dışında et, süt, süt ürünleri, kümes hayvanları ve bunlardan üretilmiş ürünler ve yumurta tüketmeyen vejetaryen beslenme türüdür

Vejetaryen beslenmenin tamamen bitkisel beslenme üzerine kurulu olan modeli Vegan beslenme, bal dahil olmak üzere hiçbir koşulda herhangi bir hayvansal kaynaklı gıdanın tüketilmediği beslenme türüdür. Veganlar İçin Zayıflama, bir başka zayıflama programı olarak çalışma alanlarımızdan biri…

Nasıl Bir Vejetaryen Beslenme?

Birçok araştırma, vejetaryen beslenmenin özellikle kalp damar sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden söz eder çünkü hayvansal yağlar özellikle ilerleyen yaşlarda damar sertleşmesine ve tıkanmasına neden olabilir. Çok sayıda bilimsel çalışma, bazı hastalıkların tedavisinde, birtakım kanser türlerinden korunmada yine vejetaryen beslenmenin etkili olduğunu gösteriyor.

Bütün bunların da etkisiyle beslenme alışkanlıkları ile sağlık durumu arasındaki ilişki son yıllarda giderek daha iyi anlaşılır hale geldi. Tıp ve beslenme bilimlerinin bu konuda yaptığı araştırmalar, çekilen belgeseller, yayınlanan makaleler sayesinde bir farkındalık oluştu diyebiliriz, en azından belli bir kesimde.

Vejetaryen beslenme böylece giderek popüler bir beslenme modeli olarak yaygınlaşmaya başladı. Fakat, ideal beslenme modelleri arasında gösterilen vejetaryen beslenme dahi, doğru gıda içeriğinden oluşmadığında ve sağlıklı yeme alışkanlıkları ile tüketilmediğinde, aynı şekilde kilo kontrol sorunlarına, sağlık problemlerine neden olabilir.

Vejetaryen İşlenmiş Gıdalara Dikkat!

Her vejetaryen beslenme maalesef sağlıklı beslenme olmayabilir. Normal koşullarda vejetaryen beslenmeden beklentimiz, kilo vermenizi sağlamasıdır.

Bitkisel gıda odaklı beslenme, bedenin doğası gereği “iyi olma” halini kolaylıkla inşa eder. Vejetaryen beslenme, kilo vermenin en ideal yoludur.

Peki, sorun ne? Vejetaryen beslenmeye geçtiyseniz ve sucuğun yerini vejetaryen sucuk aldıysa, sürekli olarak paketli gıda tüketiyorsanız, çok yeme, rafine karbonhidrat ağırlıklı beslenme gibi bir durum söz konusu ise, sıradan beslenme modelindeki herhangi bir yeme bağımlısından bir farkınız olmayabilir.

İstenmeyen, olması gerekenden fazla kiloda olmak, sağlığınızı tehdit eder ve hastalıklara giden yolu açar. Bu yüzden de vejetaryen beslendiğiniz halde normal kilonuzun üzerindeyseniz, beslenmenizde yanlış giden bir şeyler var demektir.

Vejetaryen Beslenmeye Başladım Kilo Aldım!

Vücuda giren protein miktarı yetersiz olduğunda kilo alma ya da yağ hücrelerinin büyümesi normal bir durumdur. Vejetaryen beslenmede kilo almanın genellikle ilk sebebi protein açlığı dediğimiz bu durumdan kaynaklanmaktadır.

Vejeteryanlar için zayıflama programı, yeterli miktarda protein almanızı sağlayacak bir beslenme planı içerir ve aşağıdaki gıdaları beslenmenizden çıkarır;

• Makarna, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz undan yapılmış hamur ve krakerler.
• Dondurulmuş gıdalar.
• İmitasyon süt ürünleri.
• İmitasyon et ürünleri.
• Şekerli yiyecek ve içeceklerin tamamı.
• Paketli vejetaryen ürünler.

Vitamin Eksikliğine Bağlı Olarak Kilo Alma Durumu

Uzun süre vejetaryen beslenen özellikle menstrüasyon döngüsü devam eden kadınlar arasında demir eksikliği, B12 eksikliği, D vitamini yetersizliğine bağlı olarak kilo alma, sıklıkla karşılaştığımız durumlardan bir başkasıdır.

Kilo sorunu olsun olmasın, vejeteryan beslenenlerin beslenme danışmanlığı alması, belli aralıklarla beslenme dengesinin kontrol edilmesi bakımından, gereklidir. Vejetaryenler için zayıflama programında, kan değerleri kontrol edildikten sonra, gerekli vitamin ve mineraller, öncelikle beslenme yoluyla yerine koyulmaya çalışılır fakat özellikle kilo verme sürecini başlatmak için, zayıflama programının başında, gıda takviyelerinden destek alınmaktadır.

Vejetaryen Zayıflama Diyeti

Vejetaryen beslenmeye devam ederken aynı zamanda fit bir vücut yapısına sahip olmak ve sağlık, dengeli beslenmek nasıl mümkün olabilir sorusuna cevap arayan vejeteryan zayıflama diyeti, birkaç temel prensipten oluşmaktadır:

1) Kilo almaya neden olan vejetaryen gıdaların eliminasyonu:

Yukarıda saydığımız tüm rafine karbonhidratlar, paketli gıdalar, imitasyon vejetaryen ürünler beslenmeden çıkartılır. Glisemik indeksi düşük, birçok koruyucu ve tatlandırıcı içeren bu besinler kilo almanıza neden olur ve uzun vadede sağlığınıza zarar verir. İdeal vejetaryen beslenme, topraktan gelen, doğal besinlerle beslemektir.

2) Karbonhidrat, protein, yağ dengesinin bitkisel doğal ve besinlerle oluşturulması:

Glisemik indeksi yüksek rafine karbonhidratlar yerine düşük glisemikli lif oranı yüksek karbonhidratlar beslemeye eklenir.

Protein açlığı tedavi edilecek şekilde oluşturulan beslenme planı sayesinde porsiyon kontrolü sağlanır ve doyma hissi yeniden oluşturulur.

Kalorisi yüksek, yağlı besinler belli miktarlarda, planlı olarak alınmalıdır. Tohumların ve kabuklu yemişlerin nasıl ve ne miktarda tüketildiği kilo kontrolü açısından, belirleyicidir. Bir avuç çiğ yer fıstığı ile bir çorba kaşığı yer fıstığı ezmesi aynı türde gıda gibi görünse de metabolizmaya etkileri bakımında aynı değildir.

Vejetaryen zayıflama, tüm bu besinlerin yeterli miktarda alınmasını sağlayarak bedenin ihtiyacı olan enerjiyi yaratmak üzere planlanır.

3) Vitamin, mineral eksikliğinin tedavisi:

Tüm diyet ve zayıflama protokollerinde olduğu gibi vejetaryen zayıflama programında da kan tahlili ile bedenin vitamin, mineral ve kan değerleri kontrol edilerek sürece başlanmaktadır.

Vitamin eksikliğine bağlı olarak kilo alma, yaygın bir durumdur. Vejetaryen beslenmesinde bu durum biraz daha belirgin olabilir. Çoğu zaman vitamin dengesi öyle hızlı etki eder ki, bedenin bütün ihtiyacı B12 vitamini olabilir.

Vejetaryen Fit ve Tam Sağlıklı Olmak Mümkün

Vejetaryen zayıflama programı sayesinde beslenmenizdeki eksikleri ya da yanlışları ortadan kaldırabilir, karbonhidrat ve protein dengesi sayesinden açlık ve tatlı krizlerinden kurtulabilirsiniz.

Vejetaryenler Nasıl Kilo Verir?

Hemen her kilo vermek isteyen kişi için olduğu gibi vejetaryenler de öncelikle paketli gıda tüketimi sınırlamalı ve şekerle aralarına mesafe koymalıdırlar. Vejetaryenler kilo almamak için dengeli ve yeşil yapraklı sebze ağırlıklı beslenmelidirler.

Vejetaryen Etler Kilo Yapar Mı?

Arada bir, makul porsiyonlarla tüketilen hiçbir şey, bir sağlık sorunu yoksa, kilo yapmaz. Sürekli olarak imitasyon etle beslenme, vegan ve vejetaryen bir kişinin kilo almasının yaygın sebepleri arasındadır.

Vejetaryenler İçin Kilo Verdiren Besinler Hangileri?

Kilo verdiren besin diye bir şey aslında yoktur. Metabolizma hızını artıran bazı gıdalar söz konusu olabilir. Kilo vermek için beslenme içeriğinin çeşitli, besin değerinin yüksek, kalori miktarının düşük olması tercih edilir.

Pınar Demirkaya
Latest posts by Pınar Demirkaya (see all)

Vejetaryenler İçin Zayıflama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir