Çocuklarda Kilo Verme

Çocuklarda zayıflama ya da çocukluk döneminde ideal kiloyu koruma, yağ hücrelerinin gereksiz büyümesini engeller ve obezite riskini minimize eder.

Gelişim çağında sağlıklı beslenme, bir çocuğun geleceğine yapılabilecek çok önemli bir yatırımdır. Hücresel beslenme ile gelişimi destekleyecek şekilde sağlıklı gıdalardan oluşan öğünler tüketmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi açısından, çocuklarda beslenme zannedildiğinden daha önemlidir. Her şeyde olduğu gibi beslenmenin de temeli hem alışkanlıklar hem de sağlık açısından, çocukluk döneminde atılır. Kilo problemi olan birçok yetişkinin beslenme bozukluğu çocukluk çağına kadar uzanır.

Çocuklarda zayıflama, vücut kitle indeksi normalin üstünde olduğu durumlarda gündeme alınması gereken mühim bir konudur. Kilolu çocuk, sağlıklı çocuktur algısı her zaman her bünyede maalesef geçerli değildir. Üstelik bazı sosyal problemlere neden olabilir. Arkadaşları ile arasında fiziksel olarak belirgin farklar olduğunu idrak ettiğinde çocuğun bedeni ile olan ilişkisi zedelenebilir. Kilolu olmak, çocukların dünyasında zaman zaman oldukça zorlu bir şeye dönüşmektedir.

Çocuklarda kilo kontrolü psikolojik olarak yaralanmalarına neden olmayacak şekilde, öncelikle ebeveynler tarafından izlenmeli, gıda yasakları yerine hekim kontrolü ve uzman desteği ile çözümlenmelidir.

Çocuklarda Kilo Takibi

Çocuklarda boy kilo oranı düzenli olarak takip edilmeli; tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi yağ, kas ve kemik ölçümü belli aralıklarla kontrol edilmelidir. Bebeklik dönemi atlatıldıktan sonra boy kilo oranı genellikle önemsenmez fakat ergenlik dönemi de dahil olmak üzere çocuğun gelişimi, göz kararı ile değil hekim tarafından takip edilmelidir.

İdeal kilosunda sapma olan çocuğun, beslenmede neye ihtiyacı olduğu, neden kilo aldığı tespit edebilmelidir. Bunun için gereken testler yapılmalı ve beslenme uzmanı tarafından yaşına uygun, biyolojik gereksinimlerini tamamen karşılayan ve doğal içeriklerden oluşan bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Gerekirse gıda takviyelerinden yardım alınabilir.

Çocuklarda Porsiyon Kontrolü

Gelişim çağındaki çocuklarda fazla kilodan rahatsız olan anne babalar, beslenme danışmanı desteği almak yerine porsiyon kısıtlaması, gıda yasakları gibi uygulamalarla çocukların zayıflamasına ya da kilo almasını engellemeye, çocuklarına yardımcı olmaya çalışırlar. Çikolatayı, dondurmayı yasaklamak anne baba için de zordur fakat kilo almanın önüne geçmek zorunda hissederler. Çocukları en sevdikleri şeylerden mahrum etmek kimsenin hoşuna gitmez.

Porsiyon kontrolü, tatlı krizleri ile başa çıkmak yetişkinler için bile kolay değilken gıda bağımlılığı oluşmuş bir çocuk için nasıl mümkün olabilir!

Çocuklarda zayıflamada uzman desteği sayesinde, porsiyon sınırlamasının yerini sağlıklı beslenme alır. Gıda yasaklarının yarattığı yoksunluk hissi, sağlıklı atıştırmalıklar ve daha çok meyve, meyve püresinden yapılan dondurmalar ile giderilir.

Yağ Hücresi Sayısı Çocuklukta Tamamlanıyor

Çocuklukta zayıflama önemlidir çünkü gelecekte daha az yağ hücresine sahip olmanızı sağlar ve hayatınız boyunca kilo almaya meyilli olma ihtimaliniz, önemli ölçüde azalır.

Bir çocuk beş yaşındayken yağ hücreleri maksimum sayıya ulaşır ve 11 yaşına kadar yağ hücresi oluşmaya devam eder. Bu süreçte beslenmenin nasıl olduğu, yağ hücrelerinin sayısını belirler ve bu sayısı sizin hayat boyu değişmez yağ hücresi sayınızdır.

Rafine karbonhidratlar, paketli gıdalar, işlenmiş şeker gibi direkt olarak yağ hücresini besleyen ve bağımlılık geliştiren gıdalardan oluşan bir beslenme modeline dahil olan bir çocuğun, yağ hücresi sayısı doğal olarak artar.

Sağlıksız beslenen bir çocuğun, vücudundaki yağ hücresi sayısı fazla olduğundan, yetişkin bir kadın ya da adama dönüştüğünde kilo alma ihtimali de alacağı kilo miktarı da sağlıklı beslendiği için yağ hücresi sayısı düşük olan başka bir çocuğa oranla daha fazla olacaktır.

Yağ Hücresi Sayısı Neden Önemli?

Vücuttaki yağ hücresi sayısı çoğaldıkça, kilo alma durumunda genişleyecek hücre sayısı artar; yağ hücresi sayısı ne kadar azsa, kilo alma durumunda genişleyecek hücre sayısı o kadar azdır. Yağ hücresi sayısı ile kilo alma arasındaki doğru orantı, yağ hücresi sayısını önemli kılan noktadır.

Çocuklukta zayıflamada amaç, yağ hücresi sayısının gereğinden fazla çoğalmasını engellemektir. Böylece ilerde yaşanabilecek kilo kontrolü sorunlarının potansiyeli en aza indirgenmiş olur. Yağ hücresi oluşumu tamamlandıktan sonra hücre gelişimi devam eder fakat sayısı çoğalmaz. Bedenin, kilo alsa bile, yağ hücresi sayısı düşük olduğu için kilo alma kapasitesi de daha düşük olacaktır.

Çocuklarda Zayıflamada 11 Yaş Eşiği  

Yağ hücreleri, 11 yaşına kadar oluşmaya devam eder. Sağlıklı bir şekilde beslenen ve ideal yağ hücresi sayısına erişen çocukların, ergenlik ve gençlik dönemlerinde ideal kilolarını korumaları çok daha kolaydır.

Çocuk bu döneminde ne kadar sağlıklı beslenirse sonrasında kilo alma riski o derece azalır, bağışıklık sistemi çok daha güçlü olur, ergenlik dönemi olması gereken şekilde seyreder. Erken ergenlik gibi sorunların altında genellikle beslenmeden kaynaklanan kilo problemlerinin yattığını hatırlamakta fayda var.

Yağ hücresi sayısının bedenin ihtiyacı olan ideal sayıya erişmesi için on bir yaşına kadar, doğal ve besin değeri yüksek gıdalar tüketmesi, çocukların bu eşiği en iyi şekilde geçmesini sağlayacaktır.

Diyet Değil Sağlıklı Beslenme

Çocuklarda zayıflamada besin değeri açısından yüksek gıdalar tüketilir, karbonhidrat miktarı azaltılır ve rafine değil değerli karbonhidratlar beslenmeye eklenir. Çocuklarda sağlıklı beslenme çok yemekle sağlanmaz. Önemli olan besin değeri yüksek gıdaların doğru şekilde tüketilmesidir.

Çocukluk çağında beslenme yetersiz olduğunda, fiziksel ve zihinsel gelişimde gerileme meydana gelebilir. Aileler bu korkuyla çocukları gereğinden fazla yedirdiği için kilo kontrolü sorunları ortaya çıkar. Çocuklarda zayıflamada yöntem diyet değil sürdürülebilir ve ailece uygulanabilir sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek şeklinde olmalıdır.

Çocuklarda Obezite Riski

Obezite genellikle çocukluk döneminde başlar. Gelişim çağındaki çocukların kilolu olmasını normal kabul eden bizimki gibi kültürlerde, bu durum yeteri kadar önemsenmez ve ilerleyen yaşlarda obezite ile mücadele etmek zorunda kalınır. Oysa erken teşhis erken tedbir demektir ve çocuklarda obeziteyi büyük oranda tedavi etmemizi sağlar.

Çocuğun kilolu olması, anne babanın üzerinde kendilerinin bile fark etmedikleri bir suçluluk duygusuna neden olabilir. Obezite riskini görmezden gelmenin bir başka nedeni de budur. Herkes çocuklarına en iyi şekilde bakmak ister, ebeveynler çocukların sağlıklı olmalarından kendilerini sorumlu tutarlar, bunların tamamı doğal duygusal reflekslerdir.

Çocuklarda obezite riski söz konusu olduğunda beslenme uzmanı desteği almak, sadece beslenme içeriği oluşturmak için değil ailece sağlıklı beslenmenin bir yolunu bulmak açısından, son derece önemlidir.

Beslenmenin psikolojik etkileri konusunda ebeveynlerin bilinçlenmesi, çocuğun beslenme ile ilgili kaygılarını ortadan kaldırır. Erken yaştan itibaren, beslenme ile ilgili farkındalık edinerek büyümesine katkı sağlar.

Çocuklarda Zayıflama Zararlı Mı?

Vücut kitle indeksi yüksek olduğu için, fazla kilolarını vermek üzere bir beslenme uzmanı tarafından oluşturulan sağlıklı beslenme planıyla zayıfladığı takdirde, çocuklarda zayıflamanın herhangi bir zararı yoktur. Önemli olan beslenme planının, çocuk gelişimi için gerekli olan besin gruplarını içeriyor olması. Yetersiz beslenme nedeniyle gelişim geriliğinin yaşanmaması.

Çocuklarda Zayıflama Diyeti Nasıl Yapılır?

Çocuklarda beslenmenin kilo vermek üzere planlanması için öncelikle çocuğun kilo almasına neden olan durumların tespit edilmesi gerekir. Uzman diyetisyen tarafından istenen kan tahlilleri ve testler incelendikten sonra çocuğun yaşına, cinsiyetine ve beslenme eğilimine uygun bir diyet planı oluşturulur.

Çocuklarda zayıflama diyetleri yetişkinlere göre damak zevki bakımından daha zorlu süreçlerdir. Evdeki genel mutfak alışkanlıklarının, beslenme uzmanının tavsiyeleri doğrultusunda adım adım revize edilmesi gerekir. Yetişkinler için zayıflama ne kadar önemli, özen ve emek isteyen bir süreçse çocuklarda zayıflama da aynı şekilde özen gerektirir, ailenin desteği çok önemlidir.

Çocuklarda Obezite Kaç Yaşında Başlar?

Çağın hastalığı olarak gösterilen obezitenin başlama yaşı bazı araştırmalara göre iki yaşa kadar düşmüş durumda. Dört ile on bir yaş arasında daha sık rastlandığını söylemek mümkün. Çocuğunuzun obezite riski taşıdığına dair en ufak bir şüpheyi lütfen görmezden gelmeyin. Önemli olan obezitenin kaç yaşında başladığı değil sizin çocuğunuzda obezite riski olup olmadığının anlaşılmasıdır.

Çocuklarda Kilo Vermek İçin Yapılacaklar Nelerdir?

Beslenmenin ve özellikle çocukların yemeye bayıldığı atıştırmalıkların sağlıklı hale gelmesi, çocuklarda kilo vermek ya da çocukların kilo almasının önüne geçmek için yapılacak en önemli şeylerden biridir. Paketli gıdaları çocuklardan uzak tutmak, rafine şekerle tanışmalarını mümkün olduğu kadar ertelemek, çocuklar için yapabileceğiniz büyük iyiliklerdir.

Pınar Demirkaya
Latest posts by Pınar Demirkaya (see all)

Çocuklarda Zayıflama

2 Replies to “Çocuklarda Zayıflama”

  1. Tuğçe 6 ay ago

    Pıınar hanım kızım 4 yaşında ve 32 kilo cok fazla paketlı gıda tüketmek istyor iki gündür asla paketlı hiç birsey yemedi biz bi yerden basladık ama sizin önerileriniz neler lütfen cevaplarmısınız

    1. Merhaba eve paketli ürün almamaya çalışalım. Merhaba, Beslenme ve danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. (0536 977 7520)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir