Bağırsak sağlığı bozulmuşsa kilo almak kaçınılmaz hale gelir. Bağırsak dostu beslenme, besinlerle bağırsak mikrobiyotasını iyileştiren bir diyet planıdır.
İnsan vücudunu, trilyonlarca bakteriden oluşan bir organizma olarak tarif edebiliriz. Bu bakterilerin önemli bir kısmı bağırsaklarda toplanmış durumdadır. Başka bir deyişle bağırsaklar, vücudun mikrop yuvadır.
Yıllarca, sadece sindirim sisteminin bir parçası olarak bilinen bağırsaklar günümüzde ikinci beyin olarak tanımlanır çünkü gıda sindiriminden çok daha fazlasını yaptığını artık biliyoruz. Bağırsaklarda yaşayan sayısız mikroptan oluşan mikrobiyota dediğimiz bakteri kolonisi bedenin tüm biyolojik, fizyolojik, hormonal ve psikolojik durumunu belirlemektedir. Öyle ki, nörolog doktor Natasha Campbell, otizm teşhisi konulan oğlunu tedavi etmek için beslenme ile psikoloji arasındaki bağ üzerine çalışır ve araştırmaları sonucunda geliştirdiği beslenme sistemi ile otizmi tamamen tedavi eder.
Keşif
Ölçüm
Takip
Tahlil
İkinci Beyin Bağırsak
Mikrobiyotanın beden üzerindeki etkilerinin keşfedilmesine bağlı olarak bağırsak ile beyin arasındaki sürekli iletişimin anlaşılmasıyla bağırsak, ikinci beyin olarak yeni bir anlam kazanır. Besin girişi bağırsakları, bağırsaklar mikrobiyota aracılığıyla hemen hemen tüm bedensel fonksiyonları belirler. Üstelik, gerekli olduğu durumda, beyinden bağımsız olarak karar alabilen tek organ, bağırsaktır.
Bütün Hastalıklar Bağırsakta Başlar
Modern tıbbın kurucusu Hipokrat, “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar, bağırsak hasta ise vücudun kalanı da hastadır.” diyerek mikrobiyotanın, bedeni ne denli belirlediğini, milattan önce dört yüzlü yıllarda ifade etmiştir.
Kilo problemi yaşayan hemen herkesin ortak noktası, bağırsak şikayetleridir: kabızlık, sürekli şişkinlik, ishal… Birçok sağlık sorununu işareti eden bu semptomlar, akut seviyeye çıkmadığı ya da günlük hayatı engellemediği sürece, belli derecede bir yaşam konforu gözden çıkarılarak, tolere edilmeye çalışılır. Peki bu durumun sebep olduğu başlıca sağlık sorunları nelerdir?
- Kronik yorgunluk.
- Vitamin eksikliği.
- Otoimmün hastalıkların neredeyse tamamı.
- Fibromiyalji.
- Kronik eklem ve kas ağrıları.
Sürekli ağrı olarak tarif edilen birçok inflamasyon hastalığının sebebi bağırsak mikrobiyotasının bozulmuş olmasıdır. Bu durumda kilo almak ya da kilo vermek bir yan etki olarak karşımıza çıkar.
Bağırsak dostu beslenme danışmanlığı, bağırsak mikrobiyotasını en iyi haline getirebilmek için gıda eliminasyonu uyguladığımız bir diyet programıdır. Probiyotik-prebiyotik bakteri yüklemesi ve çeşitli vitamin ve mineral desteğine de başvurduğumuz bu beslenme modeli, sağlığınızı iyileştirirken doğal olarak kilo vermenizi sağlar.
İdeal Kiloda Sağlıklı Bir Yaşam Sürekliliği İçin Bağırsak Dostu Beslenme
Sağlıksız ya da hatalı beslenme nedeniyle bağırsak mikrobiyotasındaki yararlı bakteriler azalırken, zararlı bakteriler çoğalır. Bu zararlı mikroorganizmalar, toksin dediğimiz zehirli maddenin, bağırsak florasında artmasına neden olur ve böylece bağırsak sağlığı bozulmaya başlar. Başlangıçta ufak sindirim sorunları olarak karşımıza çıkan bu bozulma tedavi edilmediği takdirde, toksin madde tüm vücudu toksik hale getirir. Kilo alma genellikle tam da bu noktada başlar; bedenin kendi kendini koruma reflekslerinin bir sonucu olarak iç organlar, bu zehirli maddeye karşı yağlanma eğilimi gösterirler. Beslenme değişmedikçe bağırsak sağlığı maalesef düzelemez ve başlangıçta koruma refleksi olarak devreye giren durum zamanla çığ gibi büyüyen kilolara neden olur.
Bağırsak dostu beslenme danışmanlığı, sindirim sisteminde başlayan sağlık sorunlarını bağırsak mikrobiyotasını iyileştirerek, sindirim sisteminde yani bağırsakta çözer. Tam sağlık halini, içerden başlatır ve bu sayede normal olarak kilo veren kişi arzu ettiği dış görünüşe de kolayca kavuşmuş olur. Çünkü sağlıklı olduğu takdirde kimse çok yediği için kilo almaz. Kilo kontrol sorunu ya da yeme bozukluğu varsa bedende bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. Hipokrat’ın da dediği gibi bedenin iyileşmesi için ilk yapılması gereken bağırsakları onarmaktır. Böylece kişi, sağlıklı olduğu için normal vücut ağırlığına çabasız bir şekilde dönebilir.
Eliminasyon Diyeti ve Bağırsak Dostu Beslenme
Eliminasyon diyetini kısaca şöyle özetleyebiliriz; zararlı mikroorganizmaların azalması için bu bakterileri aç bırakacak şekilde beslenirken yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlamak. Bağırsak dostu beslenme eliminasyon diyeti üzerine kurulu bir beslenme/ diyet programıdır. Eliminasyon sürecinde beslenmeden kesin olarak çıkarılan (elimine edilen) gıdaları üç grupta toplayabiliriz:
- Lektin içeren gıdalar.
- Gluten.
- Laktoz.
Besinler yoluyla bağırsağa giren bu üç madde, zararlı bakterilerin en temel gıdasıdır. Eliminasyon diyeti sayesinde aç kalan zararlı mikroorganizmalar ölmeye başlar. Bağırsak dostu beslenme içerik olarak prebiyotik ve probiyotik desteği sağladığı için yararlı bakteriler hızla çoğalır. Bağırsak mikrobiyotasının onarılması, sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi başlatır.
Bağırsak Dostu Beslenme Kimler İçin Uygun?
Sağlıklı ve uzun yaşamak, hastalanmadan yaşlanmak ve daha iyi hissetmek için bağırsak dostu beslenme modeli, alışkanlık haline getirilmesi gereken en ideal beslenme türüdür. Dolayısıyla herkes için uygun olduğunu söylemek mümkün. Kilo problemi olmayan kişiler de dahil olmak üzere yılda bir defa, uzman gözetiminde eliminasyon diyeti uygulamak, bağırsak sağlığını korumak açısından önemli bir yatırım olarak değerlendirilebilir.
Bağırsak Dostu Beslenme Danışmanlığı Nasıl İşliyor?
Eliminasyon diyetinde de diğer beslenme programlarıyla benzer bir protokol takip edilir. Kan testi dışında herhangi bir gıda intolerasyon testi ya da başka bir tahlil istenmez. Buna gerek yoktur. Eliminasyon, bir tür gıda intolerasyon performansı olarak en güvenli uygulamadır.
1) Kan testi ve mevcut durum konsültasyonu:
Öncelikli şikayetlerinizin anlaşılması için yüz yüze veya online olarak görüşme gerçekleştirilir. Bu görüşmenin bazı önemli noktalarını sıralamak gerekirse:
- Mevcut beslenme alışkanlıklarının anlaşılması.
- Öğün sonrası bağırsak sorunları semptomlarının analizi.
- Diğer sağlık problemlerinin öğrenilmesi.
- Tanı, teşhis konulmuş hastalık olup olmadığının anlaşılması.
Kan testinin incelenmesi ve yağ-kas ölçümlerinin yapılmasının ardında bedenin mevcut durumu netleşmiş olur. Mikrobiyota sağlıksız hale geldiğinde genellikle karşımıza çıkan en yaygın durum vitamin ve mineral eksikliğidir. Kan testi bu sebeple önemlidir ve süreç boyunca tekrar istenebilir. Bağırsak emilimi düştüğü için normal koşullarda doğal besinlerden yeterince elde edebileceğimiz halde, gıda takviyesinin dahi işe yaramadığı durumlar oluşabilir. Bu sebeple eliminasyon diyetinin başlarında, bazı önemli vitaminler ve yararlı bakteri ihtiyacını karşılamak için gıda takviyelerinden destek almak gerekebilir. Diyet ilerledikçe ve bağırsak florası güçlendikçe, doğal besinler yeterli olacaktır.
2) Kişiye özel eliminasyon diyetinin oluşturulması:
Kişiye özel olarak oluşturulan bağırsak dostu beslenme planı en az 6 ay ve /veya semptomlar tamamen kaybolana ve vücut ideal kilosuna gelen kadar uygulanır.
Her hafta yapılan ölçümlerle kilo kontrolü ve bedenin bu yeni beslenmem durumuna verdiği tepki, takip edilir.
3) Tedavi sonrası elimine edilen gıdaların beslenmeye eklenmesi:
Sürecin son aşamasında daha önce beslenmeden kaldırılan gluten, laktoz ve lektin içeren gıdalar belli bir sıra ile yeniden beslenmeye dahil edilir ve bağırsaktan gelen tepki takip edilir. Buna göre nasıl bir beslenme türünün tercih edilmesi net olarak gözlemlenmiş olur. Bedenin aşırı tepki vermediği bazı gıdalar, çok sık olmamakla birlikte tüketilebilir.
Bağırsak dostu beslenme danışmanlığında hedefimiz bedeninizi ve kendi biyokimyanızı keşfetmenizi sağlamak, gereksinimlerinizi tam anlamıyla karşılayan, en sağlıklı beslenme modelini hayatınıza adapte etmenize yardımcı olmak.
- Cilt Sağlığını Destekleyen Besinler Nelerdir? - 9 Ekim 2024
- Su ve Beslenme: Vücudumuzun İki Temel Taşı - 5 Ekim 2024
- Çiğ Tavuk Yıkanmalı mı? - 1 Ekim 2024