14Şub

Diyet süreçlerinde verdiğiniz emeğin karşılığını tartıda görmek istemeniz son derece doğal bir iç güdüdür. Bu iç güdünün sebebi sağlıklı yaşamak ve daha sağlıklı bir görünüm elde etmek istemenizdir. Ancak bunu bilinçli ve doğru şekilde yapmanız da son derece önem taşımaktadır. “Ne zaman, ne sıklıkla, ne koşullarda?” Bu soruların cevabını kendinize verebiliyor olmanız bu süreci doğru yürütebilmeniz için önemlidir.

Doğru Tartılma Sıklığı

Önerilen en sağlıklı tartılma sıklığı ise haftada  1 gündür. Fakat o an ki hayat koşullarınız, beslenme programınız, ruh haliniz gibi durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kişisel isteklerinizi dinlemeniz bu süreçte çok önemlidir. Kendinizi ve vücudunuzu dinlerken kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  1. Tartılmak psikolojimi nasıl etkiliyor?
  2. Çok sık tartıdaki dalgalanmaları görmek diyet motivemi nasıl etkiliyor?
  3. Ödem atmaya yönelik bir beslenme programı mı yapıyorum yoksa sürdürülebilir bir beslenme programı ile mi ilerliyorum?
  4. Hedefim nedir?
  5. Tartıdaki sayı mı önemli yoksa vücut kompozisyonum mu?

Tartılmanın Duygusal ve Fiziksel Etkileri

Diyet yaparken aceleci davranmak, kısa sürede gerçekçi olmayan sonuçlarla karşılaşmanıza sebep olabilir. Bu acelecilik sizi her gün tartılmaya itebilir. Fakat tartı gerginliği diye bir şey vardır ve vücudunuz bundan etkilenebilir. Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmayan tartılma işlemleri, kişinin motivasyonunu oldukça düşürebilir ve başarısızlık hissine kapılmasına sebep olabilir. Uzun vadede doğru beslenmeyi öğrenmek istiyorsak kendimize ve bedenimize ihtiyaç duyduğu desteği her anlamda sağlamalıyız.

  1. Motivasyon ve Süreklilik: Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmayan tartı ölçümleri diyet motivasyonunuzu kırıp özgüveninizi yitirmenize sebep olabilir. Kolay bıkmanıza ve diyetinizin süreklilik göstermesine engel olabilir.
  2. Günlük Dalgalanmalar: Vücudunuz normal olarak kilo olarak günlük dalgalanmalar yaşar. Günlük tartılmalar kısa vadeli sonuçları görmenizi sebep olur fakat günlük ağırlık dengeniz; sıvı dengesi, tuz tüketimi veya hormonel sebeplerden ötürü kolaylıkla değişiklik gösterebilir. Bu sebeple günlük tartılma sonuçlarına takılmamalısınız. Haftalık veya iki haftalık periyotlarla tartılmak daha gerçekçi sonuçlar elde etmenize ve motivasyon kaybı yaşamamanıza destek olur.
  3. Sürekli tartılmak diyet sürecinde stres, kaygı veya başka olumsuz duygular doğurabilir.

Hangi Durumlarda Tartılmamalıyız?

  • Kadınların regl süreçlerinde: Regl döneminde tartılmak, hormonların ve vücut yapısının değişmesinden dolayı doğru sonuç vermez. Özellikle regl döneminden birkaç gün önce başlayan bu bedensel değişiklikler tartıda kilo aldığınızı gösterebilir. Bu yüzden tartılmayın çünkü bu sonuç asla gerçekçi değildir.
  • Yemek yedikten, sıvı tükettikten sonra: En iyi tartılma zamanı sabah aç karnına olduğunuz ve tuvalete çıktığınız zamandır. Yemek yedikten sonra veya su içtikten sonra tartıldığımızda çıkan sonuç gerçeği yansıtmamaktadır.
  • Bazı ilaçları kullanırken: Kullanılan bazı ilaçlar vücutta değişiklikler sebep olabilir veya ödem yapabilir. Bu yüzden bu ilaçları kullanırken tartılmak doğru sonuç vermeyecektir. Mümkünse ilacınızı bıraktıktan sonra tartılmanızda fayda var.
  • Herhangi bir sağlık sorunu yaşarken veya tedavi görürken: Herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaştığımızda vücut normal halinde olmadığından kompozisyonu da bozulmuş durumda olacaktır. Bu süreçlerde tartılmamak en sağlıklı tercih olacaktır.
  • Spor sonrası: Spor yaptıktan sonra vücudunuz su sustar. Kaslarınız şişer ve tartıda ödemli çıkmanıza sebep olur. Bu kilo artışı da sporunuza rağmen motivenizi büyük oranda kırabilir. Mümkünse spordan önce veya spordan 1-2 gün sonra tartılmak daha sağlıklı bir tartı sonucu verecektir.
  • Uyku problemleri yaşadığınızda: Uyku ile ilgili sıkıntılar yaşadığınızda vücut dengesiz olacağından tartılmanız doğru sonuçlar vermeyecektir.
  • Çok stresli olduğunuzda: Tartılmak doğru sonuçlar vermeyecektir.

Doğru Tartı Alımı Başarılı Bir Diyetin Önemli Bir Parçasıdır

Diyet yaparken hedefleriniz kişiden kişiye çok farklılık gösterebilir. Önemli olan bu hedeflere ulaşırken yürüdüğünüz yoldur. Bedensel ve ruhsal sağlığınıza uygun diyeti bulmak da bu serüvenin en önemli parçasıdır.

Diyetinizi uygularken tartılmak sizin için bir stres haline gelmemeli. Beslenme tarzınızda yaptığınız güzel değişikliklere eşlik eden bir yardımcı araç olmalı. Bu serüvende elbette tartınızda dalgalanmalar, durağan zamanlar olacaktır. Önemli olan motivenizi bozmadan hedefleriniz doğrultusunda emin adımlarla, sarsılmadan ilerlemektir. Tartıyı kendinize haftalık bir kontrol olarak belirleyip, koşulları ihmal etmeden, en doğru şekilde gerçekleştirmeniz doğru sonuç almanız açısından çok önemlidir. Doğru sonuçlar istiyorsanız doğru zamanda tartılmaya özen göstermelisiniz. Tartılmak ruhunuza iyi gelmiyorsa belki de ondan uzaklaşmak sizin için daha iyi olacaktır. Unutmayın ki tartıyı doğru kullanmazsanız sizi strese sokan bir araç olmaktan öteye geçemez.

Pınar Demirkaya
Latest posts by Pınar Demirkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir