15Mar

Kalorisiz beslenme, bir diyet türü değil de İF gibi Keto gibi birçok beslenme ve diyet planına adapte edilebilir bir temel yaklaşım olarak düşünülmeli.

Dünya, beslenmeyle ilgili zor günlerden geçiyor desek yeridir. Sağlıklı gıdaya ulaşım ile ilgili yaşanan sıkıntılar bir tarafa, fiziksel yaşam alanlarının Covid pandemisi nedeniyle daralması, her yaştan insanları eve, hareketsizliğe, hazır yemeklere, evde çalışmaya, koltuktan kalkmadan geçen saatlere ve o sırada yenen fast food öğle yemeğine mahkum etti.

Dolayısıyla obezite ile anoreksiya arasına sıkışmış durumdayız. Kilo almaktan ödümüz koparken ne yesek yarıyor bir de üstüne spor salonuna gitmekten çekiniyorum, belki yaşadığımız çevrede koşabileceğimiz / yürüyüş yapabileceğimiz bir açık alan yok ya da dışarıda spor yapmak size göre bir şey değil.

Sihirli formüller, mucize diyetler yok! Fakat yeme ataklarıyla, tatlı krizleriyle boğuşmadan, kalori hesabı yapmadan sağlıklı bir şekilde beslenmek ve zayıflamak mümkün.

Kalori Hesaplama

Kişinin cinsiyet, yaş ve metabolizma hızına göre günlük olarak ihtiyacı olan kalori miktarı ile beslenmeyle vücuduna aldığı kalori arasındaki fark, kısa zaman öncesine kadar, kilo almak ya da vermek söz konusu olduğunda en önemli konuların başında geliyordu.

Kalori fazlası eşittir kilo almak, eksik kalori eşittir zayıflamak gibi bir genel yorum söz konusuydu!

Kalori hesabı yapmak tamamen yanlış bir yöntemdi diyemeyiz fakat her metabolizma için kalori hesabı işe yaramadı ve de kalori hesabı yapılan diyetler uzun vadede verilen kilonun geri alınmasına neden oldu.

Üstelik, kalori kısıtlamasının neden olduğu stres, tatlı yedikten sonra duyulan suçluluk hissi, hiç istemediğimiz şeylere, yeme bozukluklarına neden oldu. Oysa, zayıflayabilmesi ya da fazladan sahip olduğu kiloyu verebilmesi için bedenin öncelikle aç kalma korkusundan kurtulması ve kendini güvende hissetmesi gerekir.

Kalorisiz Beslenme Nedir?

Kalorisiz beslenme, kalori saymadığımız diyet listeleri ile oluşturulmuş bir kilo verme ve sağlıklı beslenme yaklaşımı. Diyet yaparken kalori hesabı yapmadığınızı ama gene de gayet hızlı bir şekilde ve en önemlisi kalıcı olarak kilo verdiğinizi düşünün.

İyi de bu nasıl olacak!!! Elbette, her istediğimizi yiyip gene de kilo vermekten söz etmiyoruz.

Kalori hesabı yapmamak demek, canınızın istediğini istediğiniz kadar yemek demek, değil maalesef! Peki nedir kalori hesabı yapmadan beslenmek ve kilo vermek:

  • Lif oranı yüksek besinlerden oluşan bir beslenme planı ile insülin dengesini sağlamak, tokluk hissini desteklemek ve açlık krizlerini yavaş yavaş azaltmak…
  • Prebiyotik ve probiyotikleri beslenmeye dahil ederek bağırsak ve sindirim sisteminden kaynaklanan ve kilo almaya neden olan sağlık sorunlarını iyileştirmek…
  • Süper gıdalardan zengin bir beslenme içeriği oluşturarak düşük kalori girişi ile yüksek enerji elde ederek, metabolizma hızını artırmak…
  • Kişinin yaşam şekline ve damak zevkine uygun bir beslenme şekli, sağlıklı pişirme yöntemleri ve beslenme listeleri ile “kalori sınırlamasız” sürdürülebilir diyet planları oluşturmak…

Kalori Hesabı Yapmadan Kilo Vermek Mümkün mü?

Evet mümkün! İnsülin direnci, diyabet, haşimato gibi kilo almaya neden olan ve kilo vermeyi zorlaştıran hastalıklara rağmen, uyguladığımız farklı diyet listelerinden oluşan kalori sınırlamasız beslenme planları ile kilo veren ve hastalığı iyileştiren danışanlarımızla birlikte bunun mümkün olduğuna çok defa şahit olduk.

Bu tür hastalıkların ortak noktası, kişinin aç kalmaktan korkmasına ya da sürekli yemesine rağmen bir türlü tokluk hissini yakalayamamasına neden olmalarıdır. Kilo veremeyen, birçok kere diyete başladığı halde devamını getiremeyen ya da verdiği kiloyu geri alan kişilerde genellikle bu hastalıklardan biri, bazen aynı anda hem insülin direnci hem de haşimato, söz konusudur.

Kalori hesabı, daha en başından bedenin tedirgin olmasına neden olur. Diyet yapmak irade gerektiren zorlu bir şeye dönüşür ki gerçekçi olalım, bundan hepimiz çok sıkıldık…

Peki, ne yapacağız? Alternatiflerimiz çok…

Aralıklı Oruç ile Kalorisiz Beslenme

İntermittent Fasting İF yani 16/8 aralıklı oruç, günün 16 saatinde kalori içeren herhangi bir besin tüketmediğimiz ve 8 saat boyunca da kalori sınırı olmaksızın sağlıklı beslendiğimiz bir diyet modeli.

Aralıklı oruç kilo vermede son derece etkili çünkü uzun açlık süresinin başında enerji kaynağı olarak glikojen depolarını harcadıktan sonra beden, yağdan yakmaya başlıyor.

Aralıklı orucun en büyük avantajı ise kilo verdirirken bedenin kendini yenilemesini sağlıyor olması. Besin girişinin olmadığı 16 saat gibi uzun bir sürede, son öğünde alınan gıdayı sindirdikten sonra bile vücudun kendini onarmak için yeterince zamana sahip olması, etkili bir iyileşme dönemini başlatıyor diyebiliriz.

Ketojenik Diyet ile Kalorisiz Beslenme

Özellikle otoimmün hastalıklar nedeniyle kilo alma ve/veya kilo vereme gibi durumlarda sıklıkla kullandığımız ketojenik beslenme aslında çocuklarda ortaya çıkan nöro psikolojik hastalıklar üzerinde beslenmenin etkisi araştırılırken geliştirilmiş bir diyet.

Rafine karbonhidrat ve şeker tüketiminin tamamen sınırlandırıldığı ketojenik diyette ağırlıklı olarak yağ tüketilir ve kalori sınırlaması yoktur.

Dışarıdan fazlasıyla alınan yağ sayesinde metabolizma, depoladığı yağa ihtiyacı olmadığına karar verir ve böylece hem depoladığı yağı harcamaya başlar hem de enerji üretirken glikojen yerine yağ kullanır ki bu durumda kilo vermek kolaylaşır.

Fodmap Kalorisiz Beslenme

Huzursuz bağırsak sendromu özellikle kadınla arasında kilo almanın yaygın nedenlerinden biridir. Sürekli şişlik ve ne yeseniz iyi hissetmeme gibi şikayetler söz konusu olur. Fodmap, bağırsak florasını onarmak ve düzenli mikrobiyota elde etmek üzere uyguladığımız bir tür karbonhidrat eliminasyonu diyetidir.

Bağırsaklardaki zararlı bakteriler, yediklerimizden beslenir ve yararlı bakterilerin azalmasına neden olurlar. Genellikle temel gıdaları karbonhidratlar ve şekerdir.

Fodmap diyeti ile bu besinleri kesip kalori sınırlamasız bir sağlıklı beslenme modeli uyguladığımızda, bağırsak florası ve mikrobiyota iyileşmeye başlar. Unutmayalım ki kilo vermenin ilk kuralı, sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmaktır. Gerisi, çorap söküğü gibi gelecektir…

Eliminasyon ve Kalori Sınırlamasız Beslenme

Sağlıklı beslenme deyince sadece sağlıklı gıdalardan oluşan bir beslenme içeriğinden söz etmiyoruz aynı zamanda kişiye özel beslenmeyi kast ediyoruz. Çünkü sağlıklı her gıda her metabolizma için faydalı olmayabilir ve sağlıklı beslendiği halde kilo alanların, farkında olmadığı şey tam da bu durumdur.

Ev yoğurdu sağlıklı besindir ama sizin laktoz intoleransınız varsa ki çok yaygın bir durum olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, beslenmenizden ev yoğurdunu maalesef çıkarmanız gerekir.

Eliminasyon diyeti; karbonhidratlar, süt ve süt ürünleri, tahıllar, şeker ve paketli gıdaların beslenmeden çıkarıldığı, kalori sınırlamasız bir başka diyet modelidir. Kişinin bedenine iyi gelen besin gruplarını öğrendiği, bedenini tanıdığı bir süreç deneyimlemesini sağlar.

Kilo vermenin yanı sıra eliminasyon diyeti de tıpkı aralıklı oruç gibi bedenin iyileşmesini hızlandıran bir beslenme yaklaşımıdır.

Bu beslenme modellerinden herhangi biri ya da kombinasyonlarıyla, kalori saymadan kolayca kilo verebilir ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Pınar Demirkaya
Latest posts by Pınar Demirkaya (see all)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir